Demokratiskolan är initiativtagare och anordnare av Demokratidagen Stockholm 2015.
Det är ett heldagsseminarium på temat ”medborgerlig påverkan i Sverige och inom EU”.
Syftet är att ge en översikt av de demokratiska verktygen som står till buds för att som aktiv medborgare kunna vara med och påverka politiken i sin hemkommun och i EU.
Hur ser nuläget ut för deltagande demokrati? Vad behövs för att utveckla demokratin i framtiden?
Bland föredragshållarna finns regeringens Demokratiutredning och Europakommissionen, med flera.
Seminariet är kostnadsfritt.
Anmäl dig genom att klicka här
Hemsida och program – klicka här
10.00 – 10.15 Öppning
Johan Wullt, media och Kommunikationschef på EU-kommissionen i Sverige,
Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige samt
Thomas Larsson initiativtagare från Demokratiskolan, hälsar välkomna och ger en kort introduktion till det nya demokratiska landskapet samt syftet med seminariet.
10.15 – 10.45
Det aktiva medborgarskapet och den deltagande demokratin
Bruno Kaufmann, statsvetare, journalist och lokalpolitiker ger en introduktion till den moderna representativa demokratin. Vad innebär det aktiva medborgarskapet och deltagandet på lokal, regional, nationell och europeisk nivå?
10.45-11.15
Europeiskt medborgarinitiativ – Du kan bestämma dagordningen!
Med ett medborgarinitiativ kan en miljon EU-medborgare direkt påverka EU-politiken genom att uppmana EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag. Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, presenterar det europeiska medborgarinitiativet och hur det gått hittills samt vilka andra verktyg för demokratiskt inflytande som finns på EU-nivå.
Det europeiska medborgarinitiativet infördes i EUs fördrag 2009 och sedan 2012 kan 1 miljon EU-medborgare uppmana EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag. Initiativet syftar till att öka medborgarnas demokratiska deltagande och inflytande i unionen. Medborgarinitiativet kompletterar medborgarnas rättigheter att göra en framställning till Europaparlamentet och klaga hos Europeiska ombudsmannen.
11.15-11.30
Paus
11.30-12.00
Framställning till Europaparlamentet: så fungerar det!
Framställningsutskottet är länken mellan unionsmedborgarna och EU:s institutioner.
Cecilia Wikström, Ordförande i Europaparlamentets framställningsutskott berättar om sitt arbete för att EU bättre ska kunna tillvarata medborgarnas direkta erfarenheter av unionens lagstiftning.
12.00-12.45
Demokratiska verktyg i EU – paneldiskussion
Deltagare:
Katarina Areskoug Mascarenhas – chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Cecilia Wikström – Ordförande i Europaparlamentets framställningsutskott
Bruno Kaufmann – Statsvetare och journalist
Frågor från publiken
12.45 – 13.35 – Lunch
13.35 – 13.50
Den Svenska demokratipolitiken
Helena Josefson, chef för enheten för demokrati och det civila samhället på Kulturdepartementet ger en översikt av demokratipolitiken.
13.50-14.15
Presentation av Demokratiutredningen
I juli 2014 tillsattes en utredning med syfte att analysera behovet av och utarbeta förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin och för att stärka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Daniel Lindvall, huvudsekreterare på Demokratiutredningen presenterar en översikt av Demokratiutredningen 2015
14.15 – 14.30
Medborgardialog i Sveriges kommuner
Adiam Tedros, sekreterare på Demokratiutredningen presenterar Demokratiutredningens översyn av medborgardialogen i Sverige, omfattningen av denna och hur den tar sig uttryck. Utmaningar vi har sett, ur ett medborgarperspektiv, men också de många möjligheter som dialogen ger.
14.30 – 15.00
Det förstärkta folkinitiativet – Folkomröstningar i kommunerna
2011 infördes ”Lagen om det förstärkta folkinitiativet” i Sverige. Sedan dess har det startats ett femtiotal initiativ för kommunala folkomröstningar. Hur har det gått med dessa? och hur ser framtiden ut för lokal deltagardemokrati? Daniel Lindvall, Huvudsekreterare på Demokratiutredningen kommer att ge en översyn av folkinitiativet och hur det påverkar den lokaldemokratiska utvecklingen.
15.00 – 15.30
Demokratikommun – på väg till en deltagande infrastruktur
Bruno Kaufmann introducerar ett nytt koncept av demokratistöd med exempel från bland annat Falu kommun, där han leder den nybildade Val- och Demokratinämnden.
15.30-15.45 – Kaffepaus
15.45 – 16.30
Paneldiskussion – Vad behövs för att utveckla demokratin?
Vad behövs för att utveckla demokratiarbetet? Hur samspelar verktygen på lokal, regional, nationell och europeisk nivå?
Frågor och kommentarer från publiken